Mânăstirea Comana

Din manastirea construita de Vlad Tepes n-a mai ramas mare lucru, biserica si constructiile ce fac oficiu de manastire fiind de data recenta.

De aceea, am fotografiat doar „vechiturile”.

5 comments

 1. Prima:

  O lespede cenusie, ca un capac de ceasornic care a închis timpul locurilor.Dincolo de ea, în aerul tremurat care tulbură culorile, zidurile ruinate spun poveşti amestecate, poveşti vechi, neclare şi misterioase.

  E minunată!
  ***
  A doua:

  Ţinând seama de istoria locurilor, aş putea spune că imaginea exprimă melancolia unei porţi de lemn sau o rămăşiţă din visul primei ctitorii sau poate memoria mânăstirii zidite care a înlocuit mica biserică de lemn.

  Gândindu-mă la bogăţia de simboluri , imaginea e o metaforă care îmi încântă imaginaţia.

  O poartă e simbolul unei tranziţii, al trecerii între două stări ori două lumi, al schimbării, dar poate evoca şi ideea de transcendenţă accesibilă sau interzisă, după cum e deschisă sau închisă, trecută ori doar privită.

  Lemnul dimensionează deschiderea din zid şi conturează ferestre.Spaţiile separate de zidul cu poartă sunt doi termeni ai unei sume care nu se poate calcula în realitate şi în prezent, pentru că unul din termeni e virtual.

  Iar păcălitorul cer albastru, care se mişcă deodată cu norii şi trece prin deschideri odată cu vântul, e doar o dimensiune în care proiecţiile spaţiilor se suprapun, interferă, schimbă energii subtile.

  S-ar putea spune că ceea ce e dincolo de poartă nu e ferit privirii, e cunoscut şi accesibil, dat fiind aspectul porţii.Însă asta e doar o iluzie, deoarece percepţia a ceea ce e dincolo de poartă e mediată de percepţia a ceea ce este dincoace de ea.

  E o imagine despre alegere, trimiţând la cel mai profund sens care se poate da acestei noţiuni, o alegere care nu are decât ipoteze parţiale, cele care pot fi considerate înainte de a deschide poarta către spaţiul de dincolo, e o poveste despre frământările profund omeneşti care însoţesc pasul următor, oricare ar fi el.

  Nu mă pot abţine să nu mă întreb cum ar fi arătat imaginea dacă în momentul în care erai pregătit să apeşi pe buton, poarta ar fi fost deschisă brusc de un fir de vânt.Ce ar mai fi făcut diferenţa?
  🙂

 2. Prima imi place mult, albastru, verde, galben si litere chilirice. Fain. Locul dupa cum l-ai surprins imi aduce aminte de ruinele de la Manastirea (Dej, jud Cj), unde pe o suprafata oarecum considerabila se intind ruinele unei foste manastiri.

  Numai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.